Ik ben dol op lijstjes. In allerlei soort en maten; ouderwetse boodschappenlijstjes, to-do lijstjes met allerlei klusjes, lijstjes van dingen die ik niet wil vergeten of dingen die ik nog wil kopen (los van de boodschappen). Ik kan echt niet zonder en doe alles fijn met pen en papier. 

Papieren agenda

Al die to-do’s en to-buy’s staan deels op losse briefjes naast mijn agenda, deels in mijn agenda bij een week of maand en soms nog op een post-it die ik in die agenda plak. Ja, ik gebruik inderdaad nog een papieren agenda waar ik afspraken en klusjes in opschrijf. Dit jaar een chique mintgroene SuccesPlanner met allerlei handige extra bladen erin waar ik doelen op kwijt kan (en daar wilde ik toch al meer mee, zie deze blog). Meestal is het ook ieder jaar een ander omdat ik de perfecte agenda nog niet gevonden heb. Een aantal jaar geleden heb ik er een zelf gemaakt in een bullit journal maar ja, dan werd pagina’s maken ook weer een klusje dus dat schoot niet op. 😉

Overzicht houden

Ik gebruik trouwens wel ook een digitale agenda voor afspraken. Maar al die things to do erbij zetten werkt voor mij niet. Het zijn namelijk vaak klusjes zonder deadline die ik doe als het uitkomt (en ik er soort van zin in heb) dus die schuiven nogal eens door in mijn agenda. Denk aan ramen lappen, vloer dweilen, spullen op Marktplaats zetten, de vriezer ontdooien, een online training die ik ooit gekocht heb bekijken. In mijn digitale agenda zetten heeft dan geen zin want omdat zoiets geen vast moment heeft. In een papieren agenda kun je zoiets lekker kwijt op een to-do-lijstje ergens onderaan de pagina. Of op een post-it die je erin plakt. Voor mij is dat overzichtelijker.

Digitale tools

Natuurlijk kan ik ook apps gebruiken om al die lijstjes in te knallen maar ook daar is vaak de bedoeling dat je er iets van een tijdstip aan hangt. In het verleden heb ik een tijdje Remember the milk gebruikt maar dat was geen blijver. Ik kon alles er niet lekker in kwijt. Op mijn werk gebruik ik sinds een tijdje To-do-ist en heb ik samen met mijn Marketing-collega een project roadmap in Jira. Maar daarnaast gebruik ik toch een kladblok voor to do’s en notities. Al die apps en tools moet je namelijk eerst opstarten en een notitieblok ligt direct naast je. Afstrepen op papier vind ik fijner dan digitaal en je kan met regelmaat weer op een fijn leeg blad beginnen. Dat voelt zo lekker fris.

Helpt om te onthouden

Dingen echt opschrijven helpt mij ook om het te onthouden (daar zijn ook wel wat onderzoeken naar gedaan). Doordat ik het bewust vastlegt en leggen mijn hersens het beter vast. Ik merk ook dat ik de dingen die ik heb opgeschreven (zoals afspraken) eigenlijk standaard onthoud en de dingen die ik niet heb opgeschreven sneller vergeet. Waarschijnlijk zou ik het dus ook gewoon op een papiertje kunnen schrijven wat ik vervolgens weggooi maar ja, dan kan het net zo goed in die agenda. Dat is toch wat overzichtelijker.

Dol op notitieboeken

Behalve die lijstjes maak ik ook allerlei notities. Daarvoor gebruik ik verschillende notebooks. Van klein tot groot. Die kan ik namelijk moeilijk laten liggen als ik ze ergens tegen kom. Sommige vind ik alleen zo schattig dat ik ze niet gebruik; zonde van die mooie blaadjes. Lekker logisch ja, ik weet het. Maar de meeste zijn wel in gebruik. In de een staan tekstjes en spreuken die ik mooi vind (en nu soms op maandag op Instagram zet, niet voor niks opgeschreven dus), in de ander aantekeningen van online trainingen die ik gevolgd heb of boeken die ik heb gelezen (daar heb ik trouwens meerdere van, om het overzichtelijk te houden 😜), in weer een ander toekomst ideeën en dan zijn er nog de soort van dagboeken waarin ik af en toe even mijn hoofd leeg schrijf.

De bovenkamer opruimen

Want daar zijn al die aantekeningen en lijstjes namelijk super handig voor. Je hoofd leegmaken. Lekker opruimen. Als je iets opschrijft, hoef je het niet meer vast te houden in je hoofd. En kun je het loslaten (let it gooooooo). Werkt net zo goed voor klusjes als voor gedachtes trouwens. Al ga ik daar minder snel voor zitten. Simpelweg omdat het langer duurt om je gedachtes op te schrijven en ik er geen tijd voor maak. En ik er liefst een mooi nieuw notitieboek voor wil hebben. Maar dat is natuurlijk gewoon een excuus om er niet aan te beginnen. En deels gebruik ik er ook deze blog voor, want die teksten zitten ook in mijn hoofd. Dat kun je er dan maar beter uitgooien, toch? 😉 

PS. Kijk, zonde om te gebruiken toch?

Scroll naar top