Het klinkt altijd zo simpel; iets bedenken en vervolgens gaan doen.
Appeltje, eitje, toch? (Gekke combi trouwens qua eten, maar dat is weer een ander verhaal).

De ellende is dat ik nogal eens dingen bedenk om te doen, die redelijk buiten mijn comfort zone liggen. Dus vervolgens de stap zetten en het ook echt gaan uitvoeren, is lastig. Of ik maak iets te groot en te weinig concreet. Zodat het vooral bij dromen blijft in plaats van stappen zetten. Niet zo handig dus.

Het verschil tussen dromen en doelen

Vorige week keek ik een video uit een gratis 3-delige serie van Mel Robbins (Amerikaanse bestseller auteur van verschillende boeken) waarin ze het verschil uitlegde tussen dromen en doelen. In het kort samengevat; 

  • Dromen zijn groot, hebben geen deadline of tijdlijn, daar krijg je energie van, die deel je met anderen en zijn makkelijk. Maar ze zijn ook weinig concreet
  • Doelen hebben met actie en gewoontes te maken, ze zijn lastig, kleiner dan dromen, hebben een deadline en je moet ze kunnen meten dus juist heel concreet zijn

Luchtkastelen

Tja, je begrijp het al, ik stel te weinig doelen. Ik heb vooral dromen. Lekker groots en ruimtelijk, zo’n luchtkasteel van hoe je wil dat iets ooit zal zijn. Maar hoe kom je daar? Juist ja, met die lastige doelen. Die heb je nodig om echt stappen te zetten.

En dan is de vraag; hoe graag wil je iets echt? 
Wil je het genoeg om die doelen te stellen en die doelen ook te gaan halen? 
Of blijft een droom waar je lekker bij wegdroomt. 
Maar die niet vanzelf uit gaat komen.

Kabbelen

Als je alleen dromen hebt en geen doelen betekent dat in mijn geval dat mijn leven nogal kabbelt. Het hobbelt gewoon door, zonder weinig uitschieters. Niet heel vervelend maar ook niet heel bijzonder. Dan wordt het stiekem best saai. En ben je steeds weer een paar jaar verder zonder dat er echt iets veranderd is. En zonder dat je een stap dichterbij die dromen bent gekomen. Bummer!

Energie en inspiratie

Ik heb daarom veel bewondering voor mensen die echt hun dromen najagen. Dromen die anders zijn. En die groot en uitdagend zijn. Die inspireren en energie geven. Dat zou ik stiekem ook wel willen.

Maar dat gaat ‘m niet worden als ik alleen maar blijf dromen. Een luchtkasteel is leuk maar ook weinig concreet. Daar gaat niks door veranderen. Door het behalen van doelen wel. Dat geeft energie en inspireert om door te gaan. Je krijgt er vaak meer zelfvertrouwen van (handig!), en andere mensen daarmee inspireren.

Stappen zetten

2021 wordt voor mij dus een jaar van doelen stellen en de bijbehorende stappen zetten om die doelen te halen. Anders heeft het nog steeds geen zin. Zodat het niet weer een jaar wordt wat ernstig veel lijkt op die jaren ervoor (zelfs met die corona…). Maar een jaar waarin meer highlights zijn, met dingen waar ik trots op ben, waar ik blij van word en energie van krijg. En zo weer door kan naar het volgende doel.

Actie

Tijd dus voor meer actie en meer daadkracht. 
Minder twijfelen, meer doen.

Mezelf af en toe een schop onder mijn kont geven als ik wegzak in het welbekende kabbelen. En gewoon ga beginnen. Vaker uit die comfort zone. En daar helpt dit schrijven bij want zo heb ik meekijkers. Want bij dit schrijven hoort ook een droom, stiekem. To be continued dus. 

PS. Op de foto’s zie je het kasteel van Chambord in Frankrijk. Als je een keer in de buurt bent, zeker een bezoekje waard! En nee, mijn droom is niet om een oud kasteel in Frankrijk te kopen en op te knappen. Dat laat ik graag aan andere mensen over. 😉

Over dromen en doen luchtkasteel
Scroll naar top