Had ik al gemeld dat ik een queen ben als het gaat om twijfelen? Hm, even teruggekeken, nee, alleen kampioen uitstellen. Maar door het twijfelen ga ik uitstellen en dan kan het een tijdje duren voor er iets gebeurt.

Over twijfelen

Twijfelen en uitstellen

Zoals bijvoorbeeld de tijd die ik nodig had om mezelf zover te krijgen dat ik:

  • dit domein ging registreren
  • deze site bouwen
  • de eerste blogs schrijven
  • de site live gooien
  • en vervolgens blijven schrijven

Inspiratie genoeg

Het is niet dat ik niet wil of geen ideeën heb. Inspiratie genoeg. In mijn hoofd heb ik al zeker 15 blogs geschreven, of in ieder geval de eerste paragrafen. Maar dat doe ik op momenten dat ik geen laptop bij de hand heb. Als ik in bed lig en nog niet in slaap ben gevallen, in de auto zit, aan het wandelen ben, aan het koken ben, you name it. Momenten genoeg maar ja, dat echt gaan zitten en schrijven duurt vaak even.

Twijfel stemmetje

Want dan gaat mijn hoofd zich er tegenaan bemoeien en krijgt het twijfel stemmetje de overhand. Zou je dat nou wel doen? Welke foto moet daar dan bij? Je hebt al de hele dag achter de laptop gezeten, kun je niet beter wat anders gaan doen? Lekker dat boek uitlezen of die serie afkijken? 

Koudwatervrees

Het heeft natuurlijk gewoon met koudwatervrees te maken. Dat twijfel stemmetje van mij. Het is namelijk veel veiliger als gewoon de vertrouwde bekende dingen blijf doen en niet enge nieuwe dingen. Nieuw = eng. En ja, als je nieuw vaker doet, wordt nieuw bekend en wordt het vanzelf minder eng. Maar dat duurt natuurlijk even. Met 4 of 5x ben je er nog niet, daar is wel wat meer voor nodig. 

Nieuwe gewoonte aanleren

Ik heb het even opgezocht en voor het aanleren van een nieuwe gewoonte heb je gemiddeld 66 dagen nodig. Dat aantal dagen hangt natuurlijk af van wat je jezelf wil aanleren. Iets simpels als iedere dag een glas water na het opstaan is makkelijker dan geen suiker meer eten. En zoiets als het schrijven van een blog hangt daar waarschijnlijk ergens tussenin. Dus met een blog of 20 kom ik vast een heel eind. 

Volhouden

Wat betekent dat ik nog even bezig ben om schrijven en online zetten in mijn comfort zone te krijgen. En mezelf dus af en toe een schop onder de kont moet geven om een blog op mijn laptop te schrijven in plaats van alleen in mijn hoofd.

Nu even niet

Ik las daar pas een mooie tip voor. Geef zo’n stemmetje een naam en stel je voor dat die persoon bij je achter in de auto zit. Steeds als die stem omhoog komt, zeg je ‘nee xxxx, nu even niet’ of iets in die richting. Hoe vaker je dat doet, hoe minder dat stemmetje zich er tegenaan bemoeit. Moet de tip nog wel gaan toepassen want you’ve guessed it, de stem heeft nog geen naam…. Misschien mevrouwtje Twijfel?

Enne, aan die kleine kitten van de foto hierboven is ook wat twijfelen vooraf gegaan. Maar uiteindelijk toch besloten. 😁

Scroll naar top